KERABU RUMPAI LAUT
Rumpai laut secukupnya: direndam dengan air+tepung gandum+asam keping semalaman bg hilangkan hanyirnya...
SAMBAL KERABU
1/2 biji kelapa parut - dibuat kerisek
5 ulas bawang merah ] dihiris
3 ulas bawang putih ] dihiris
lada hitam ditumbuk
2 ekor ikan kembong. dibakar dan diambil isinya
2 batang serai ] dihiris
garam
gula
Caranya :-
1. Kelapa parut + bawang merah + bawang putih + serai digoreng tanpa minyak - dibuat kerisik.(ditumbuk/diblend)
2. Campurkan dengan garam, gula, isi ikan + lada hitam yang ditumbuk. Siap.
AIR CILI
1. Cili api + Cili merah + bawang putih ditumbuk kasar.
2. Campurkan dengan cuka dan sedikit air + garam.+ gula
KUAH TUMIS
1. Halia + cili kering + bawang putih + bawang merah + serai + santan pekat + serbuk kunyit+ garam + asam keping dimasak sehingga naik minyak dan pekat.
Penyedap rasa:
1. Budu+cili api+air limau nipis..
Campurkan kesemua sekali dan gaul sebati
Dipetik dari :
http://
Resepi Sup Rumpai Laut
Bahan2 :
Sedikit minyak untuk menumis
Bawang putih
Black paper
Ayam atau daging
Kobis
Suhun
Tomato
Rumpai Laut
* Kuantiti ikut suka nak buat banyak mana
Cara2 :
1. panaskan minyak sikit
2. tumis bawang putih yg diketuk
3. masukkan black paper sket
4. masukkan daging/ayam yg dipotong kecil2
5. masukkan kobis
6. masukkan suhun, tomato n rumpai laun yg dh dibasuh bersih